Over Claartje van Oosterum

Galeriehouder te Brussel over het werk van Claartje van Oosterum:

 ”Als bij toeval ontdekte ik het werk van Claartje van Oosterum. Ik zag haar werk voor het eerst in een openluchtexpositie in een schitterend kasteelpark ( Gronsveld ) net over de grens in de mooie Maasvallei. 
Meteen viel me de kwaliteit van haar werk op. Hoeveel kunstenaars bezitten nog de gave van het métier? 
Heden is het eerder gebruikelijk om bij beeldende kunst vooral veel uitleg te geven, blablabla dus. Het concept, zoals men de blablabla meestal met een duur woord omschrijft, kan vaak niet zonder woorden. Beeldende kunst dreigt dan literatuur te worden.

Een concept zonder kunde slaat voor mij op niets, maar dat is een geheel persoonlijke opvatting. 

Het werk van Claartje is hierover duidelijk. Het innerlijke is verbonden met het uiterlijke, of anders gezegd: de vorm draagt de inhoud en het métier steunt deze constructie. Claartje boetseert als een bezetene en die snelheid, haar kracht, blijft ook in het eindresultaat te zien. En dat is gewoon mooi.
Het oppervlak van de beelden, de huid, ademt nog de rake toets van de vingers, iets wat we ook in het werk van bijvoorbeeld Rik Wouters aantreffen. Grote klasse dus.” 
Zelf drukt zij het als volgt uit:

“Tijdens het boetseren ben ik eigenlijk alleen maar bezig met het opzetten van de klei, kijkend naar licht en schaduw, contouren en verhoudingen. In ieder geval ben ik niet bezig met een eindresultaat, of het maken van een neus of een oor. In die concentratie is er ruimte om te voelen en om op een diepere laag contact te maken met het model, waardoor er op wonderlijke wijze een stukje van de ziel in het beeld wordt vastgelegd.”

© 2011 - 2021 Alle rechten voorbehouden.

Aanmelden voor de nieuwsbrief